Oogzorg door optometristen

De optometrist is bij uitstek de expert die de gezondheid van je ogen kan onderzoeken en je kan helpen om problemen tijdig te signaleren. Zijn er oogklachten, klachten van verminderd zien, of is er risico is op het ontwikkelen van een oogziekte (bijvoorbeeld omdat deze in de familie voorkomt), dan is het verstandig om een afspraak te maken bij de optometrist. De optometrist kan je na het onderzoek adviseren over een passende oplossing en zorgen dat jij op het juiste moment op de juiste plek bent voor de oogzorg die je nodig hebt.
Herken je dit?

Er zijn verschillende situaties waarin een bezoek aan de optometrist raadzaam is:

 • Als er klachten zijn met zien. Een optometrist kan beoordelen of je een (nieuwe) bril of contactlenssterkte nodig hebt of dat er sprake is van een oogprobleem.
 • Als je een bepaalde aandoening hebt of als er aandoeningen in je familie voorkomen, waarbij je het risico loopt op oogklachten. De optometrist kan jouw ogen medisch onderzoeken en problemen tijdig signaleren.


sfdsd

Herken je één van deze klachten?

 • Wazig of dubbel zien;
 • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen;
 • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk;
 • Hoofdpijn;
 • Moeite met scherpstellen;
 • Pijn in of rond de ogen;
 • Lichtflitsen (dan direct contact opnemen met optometrist of huisarts);
 • Vlekjes of draadjes die door het beeld drijven;
 • Last van licht;
 • Slecht zicht in het donker;
 • Rechte lijnen lijken krom of vervormd.

Als je één van bovenstaande vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is het verstandig om je ogen te laten onderzoeken bij de optometrist. Ook als je nog geen problemen hebt met zien. Ook is het raadzaam om naar de optometrist te gaan als er een oogaandoening zoals maculadegeneratie of glaucoom in de familie voorkomt en bij bepaalde systeemziekten zoals diabetes mellitus. Onze optometristen kunnen je na het onderzoek adviseren over een passende oplossing en zorgen dat jij op het juiste moment op de juiste plek bent voor de oogzorg die je nodig hebt.

Bij Jansen Opticiens zijn er maar liefst drie optometristen werkzaam, zodat er van maandag t/m zaterdag altijd een optometrist aanwezig is.

Naast de genoten vierjarige HBO Bacheloropleiding zijn onze optometristen allen geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici. Daarnaast zijn de optometristen lid van de OVN. Dit betekent dat wij ons houden aan de beroepscode en werken volgens vastomlijnde richtlijnen.Kosten

Aan een optometrisch onderzoek zitten kosten verbonden. De hoogte van deze kosten zijn weer afhankelijk van het type onderzoek. Omdat het hier om zorg-dienstverlening gaat, worden deze kosten niet verrekend met de aanschaf van een product.

Als optometrist zijn we in de eerste plaats zorgverlener. Mocht het zo zijn dat u op basis van de bevindingen een zichthulpmiddel nodig heeft kan dit natuurlijk door de optometrist aangemeten worden, er is echter geen verplichting!

Op dit moment wordt optometrische zorg nog niet vergoed door alle zorgverzekeraars. Het is echter wel mogelijk dat uw huisarts u adviseert voor een bepaald onderzoek te komen en u verwijst via Zorgdomein. Neem deze verwijzing altijd mee en geef dit aan bij het maken van de afspraak. 

Het kan dus zijn dat u door uw huisarts wordt verwezen naar onze optometrist en dat het uitgevoerde onderzoek afgerekend dient te worden in de winkel. Dit is niet het geval bij de fundusscreening, deze wordt via uw huisarts vergoed.