Contactlenzen en water, What’s the deal?
Contactlenzen verkopen is niet zo moeilijk. Dat kan bijna iedereen. Maar contactlenzen aanmeten en zorgen dat uw ogen gezond blijven? Dat kan enkel door goed onderzoek en begeleiding.
De reguliere contactlenscontrole lijkt soms een beetje op de controle van uw gebit. Het gaat prima, u heeft zelf geen klachten, uw sterkte is al tijden stabiel en er zijn weinig op of aanmerkingen. Dan ligt er op de loer dat u denk, ach, die controle slaan we wel een keertje over.
Waarom wij zo’n waarde hechten aan de controle? Dat leggen we graag uit aan de hand van het volgende onderwerp, contactlenzen en water. Omdat we dit onderwerp zeer belangrijk vinden, en we niet altijd iedereen te zien krijgen met een controle willen we dit zo breed mogelijk uitdragen, daarom dit extra bericht.
Veel mensen die contactlenzen dragen weten niet dat contactlenzen en water een risico vormen. Zelfs tijdens het douchen met contactlenzen in, zwemmen of het gebruik van contactlenzen in een bubbelbad, sauna of binnen zwembad loopt u risico op ontstekingen.
Wie zijn of haar contactlenzen ook wel eens met kraanwater reinigt moet zich ervan bewust zijn dat de ernstige aandoening acanthamoeba keratitis op de loer ligt. Acanthamoeba keratitis is een zeldzame oogaandoening die kan ontstaan doordat amoeben van het acanthamoeba-geslacht zich in het hoornvlies van het oog nestelen. Dit microscopische organisme dat niet met het blote oog waar te nemen is komt veel voor in de bodem en in meren. Dat water hiermee 'besmet' is is daardoor niet zonder uitgebreide laboratoriumanalyse vast te stellen. Zeker is wel dat iedereen er onder de douche of tijdens het trekken van wat baantjes in een zwembad diverse malen aan dit organisme is blootgesteld.
“Maar het gaat al die jaren al goed!” horen we vaak. Daar zijn we blij mee. En dat willen we ook graag zo houden.
We staan dus voor de situatie dat we, zeker bij mensen die harde (vormstabiele) contactlenzen dragen, nu adviseren om in plaats van kraanwater zoutoplossing te gebruiken. “Maar het gaat al die jaren al goed!” horen we vaak. Daar zijn we blij mee. En dat willen we ook graag zo houden. Denk maar aan het voorbeeld van de autogordel. Sinds 1975 ingevoerd en voor iedereen nu vanzelfsprekend. Toch werd dit voor een flinke groep mensen afgedaan als onzin, gedoe en gezien als betutteling. Het heeft zijn nut absoluut bewezen. Dit parallel kun je doortrekken naar contactlenzen. Lenzen veranderen, vloeistof verbetert, dit alles vanwege voortschrijdend inzicht.
De beste manier om een infectie met acanthamoeba keratitis te voorkomen is het gebruik van lenzenvloeistof om contactlenzen mee te reinigen. Elk contact tussen de lenzen en kraanwater dient te worden voorkomen waardoor het ook belangrijk is om je lenzendoosje uitsluitend met daarvoor bestemde vloeistof te wassen.