Nachtlenzen zijn een flink staaltje maatwerk dat ervoor zorgt dat je overdag scherp ziet zónder bril of contactlenzen te dragen. Als een droom die uitkomt!

 

Nachtlenzen zijn precies wat je denkt: lenzen voor ’s nachts. Je doet ze ’s avonds in voor het slapen en overdag geniet je van haarscherp zicht. De lenzen corrigeren ’s nachts je oogafwijking waardoor je overdag scherp ziet.

 

WAT DOEN NACHTLENZEN?

Nachtlenzen corrigeren je ogen terwijl je slaapt. Ze drijven op je traanfilm en maken het hoornvlies een klein tikje platter. Licht dat in je oog valt, wordt door een platter hoornvlies anders afgebroken. Deze correctie zorgt ervoor dat je weer scherp ziet.

NACHTLENZEN AANMETEN

Als je nachtlenzen wil, is het belangrijk om bij een goede specialist aan te kloppen. Nachtlenzen zijn prachtig maatwerk, maar daarvoor schakel je idealiter de juiste persoon in. Met name in de beginfase is het contact met deze specialist essentieel. Voordat er überhaupt een lens aan te past komt, kijkt de specialist of jouw ogen geschikt zijn voor nachtlenzen. Als het eenmaal zover is, dien je regelmatig terug te komen voor controle. Nachtlenzen worden op maat voor jouw ogen gemaakt en er zit een fijne lijn tussen een juiste correctie en overmatige correctie. Een specialist weet precies waar hij op moet letten en monitort het proces nauwkeurig.

HOE LANG GAAN NACHTLENZEN MEE?

In tegenstelling tot daglenzen zijn dit harde lenzen. Ze gaan vele malen langer mee omdat ze van een steviger materiaal zijn gemaakt. Het advies is om ze jaarlijks te vervangen. Op die manier garandeer je een goede werking van je nachtlenzen en weet je zeker dat je sterkte nog goed is. Het is ontzettend belangrijk om je nachtlenzen goed schoon te houden, dan gaan ze lang mee!


MET WELKE STERKTE ZIJN NACHTLENZEN GESCHIKT?

Nachtlenzen corrigeren uitsluitend minsterktes tot een sterkte van -4,00. Ze zijn ook geschikt voor mensen met een cilinder, maar die mag maximaal de helft van je basissterkte zijn. Helaas corrigeren nachtlenzen geen plus- of multifocale sterktes. Daar zijn lenzen voor overdag wel geschikt voor.

WENNEN AAN NACHTLENZEN

Zeker aan het begin zijn nachtlenzen erg wennen. Als je nog nooit contactlenzen hebt gedragen, helpt de contactlensspecialist met het inzetten en uithalen van de lenzen. Was je hiervoor dag-, week- of maandlensdrager dan vergt het inzetten en uithalen van nachtlenzen ook enige uitleg. Je plaatst de lens namelijk direct midden op het oog. Het uithalen werkt via de knippermethode of met een speciaal zuigertje.

HOE LANG MOET JE NACHTLENZEN IN HEBBEN?

De een slaapt natuurlijk meer dan de ander of soms heb je wel eens een wat kortere nacht. Nachtlenzen moet je wel minimaal zo’n zes uur in voor het gewenste effect. Het is aan te raden om ze echt alleen ’s nachts in te hebben, omdat anders het ritme waarin je ogen worden gecorrigeerd wordt verstoord.


WELKE VLOEISTOF GEBRUIK JE VOOR NACHTLENZEN?

Omdat nachtlenzen onder de noemer ‘harde lenzen’ vallen, gebruik je een vloeistof voor harde lenzen. De contactlensspecialist voorziet je van de juiste vloeistof die passen bij jouw ogen en specifieke nachtlens.

VOOR WIE ZIJN NACHTLENZEN GESCHIKT?

Nachtlenzen zijn geschikt voor je mits je de juiste sterkte hebt. Als je last hebt van hooikoorts ben je erg gebaat bij dit type lens. Ook mensen met een kantoorbaan of sportieve levensstijl zullen nachtlenzen erg fijn vinden. Airco is namelijk een grote voorbode van droge ogen. Alleen als je een strikte hygiëne van je nachtlenzen kan garanderen, zijn nachtlenzen een optie voor je. ’s Nachts stroomt het traanvocht minder omdat je ogen gesloten zijn. Bacteriën die al dan niet op je lens zitten, vermenigvuldigen zich wat kan resulteren in een ooginfectie of andere schade.

 

Mocht je nog verdere vragen hebben over nachtlenzen of even willen spreken met een contactlensspecialist, kom dan snel langs!