Tranende, jeukende ogen. Wat nu?
Eindelijk! De zonnestralen maken alles weer warmer, de natuur wordt weelderig groen en zorgt voor kleurrijke plaatjes. Alles bloeit, een prachtig gezicht en toch is niet iedereen er blij mee.
Maar wat heeft dit te maken met contactlenzen?
In deze periode zien wij veel contactlensdragers met vergelijkbare klachten. Het gevoel is niet altijd aanwezig, het wisselt per dag, soms is het meer, soms is het minder. Alle mogelijke oorzaken worden gecontroleerd. We kijken naar de conditie van de contactlenzen, het oog en controleren of de lenzen worden gedragen volgens de reguliere adviezen.
En soms.. lijkt daar helemaal niets mis! Het hoornvlies ziet er rustig uit. De lenzen worden nog op dezelfde manier behandeld, lenstype is niet veranderd en adviezen worden keurig opgevolgd.
De lenzen zitten zoals voorheen en zijn in perfecte staat. Het hoornvlies is goed.
Wat nu?
Heeft u al eens nagedacht over het sleutelwoord "pollenalarm"? - Een aspect dat vaak wordt vergeten. 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft in enige mate een pollenallergie.
EƩn op de vijf Nederlanders heeft last van een allergie, zoals hooikoorts. Elk jaar stijgt het aantal mensen met een allergie met twee tot vijf procent. Ruim de helft van de groep Nederlanders die last hebben van hooikoorts, is zich niet bewust van het feit dat ze allergisch zijn. En zelfs last in de winter! Het is een fabel dat er in de winter geen pollen zijn. De hoeveelheid stuifmeel is de laatste jaren veranderd door het milde klimaat. Zodra de temperatuur boven de nul graden komt, is het eerste stuifmeel onderweg. Afhankelijk van het weer duurt de stuifmeelvlucht van de pollen langer en begint eerder. Zo is het mogelijk dat het laatste gras- en brandnetelstuifmeel pas in november onderweg was en dat het eerste hazelnootstuifmeel in december opkomt.
Waarschijnlijk weten veel hooikoortspatiƫnten dit en toch kan het gebeuren dat er geen rekening wordt gehouden met deze mogelijke oorzaak.
Typische symptomen van hooikoortsallergie zijn:
- Jeukende oogleden
- Tranende ogen
- Rode ogen
- Lichtgevoeligheid
- Zwelling van de oogleden
- Ontstoken oogleden
Tips
- Er zijn een hele reeks tips die nuttig kunnen zijn voor iedereen die last heeft van hooikoorts, maar vooral voor CL-dragers die aan hooikoorts lijden:
- Het kan wel zijn dat sommige antihistaminica (medicatie) een verminderde traanfilmkwaliteit geeft, wat tot verminderd comfort kan leiden. Kijk goed in je bijsluiter.
- De veranderde omstandigheden vragen wellicht om een aangepast draagschema, bijvoorbeeld de lenzen tijdelijk niet of korter te dragen
- Het kan ook zijn dat het dragen van contactlenzen de klachten juist vermindert, omdat het een gevoelig deel van het oog bedekt. Elke lensdrager is zeker bekend met het "uiensnijden" fenomeen.
- Als er oogdruppels worden gebruikt, moet in ieder geval duidelijk worden gemaakt of deze geschikt zijn voor CL-dragers.
- Jeuk aan de oogleden is te verhelpen met speciale druppels zonder conserveermiddel.
- Stuifmeel kan tot 5 uur lang aan het oogoppervlak blijven plakken en zo tot grote ongemakken leiden. Als er harde lenzen wordt gedragen, kan het stuifmeel zich onder de lenzen nestelen en nog langer op het oog blijven zitten. Het kan daarom zeer nuttig zijn om de ogen en de lenzen tussendoor te spoelen. De beste oplossing hiervoor is een conserveringsmiddelvrije zoutoplossing (saline)
- Gebruik indien mogelijk conserveringsmiddelenvrije verzorgingsproducten.
- De pollenconcentratie is het hoogst in de ochtend in landelijke gebieden, maar 's avonds in de stad. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het ventileren: Op het platteland is het beter om 's avonds te ventileren, in de stad is het beter om 's morgens het huis te luchten. Houd er rekening mee dat in de landelijke gebieden drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht zit als in de stad. Ook rond drukke autowegen zweeft er meer stuifmeel in de lucht. Aan zee en in de bergen zit er juist minder stuifmeel in de lucht.Houd de ramen gesloten tijdens het autorijden. Vervang elk jaar het pollenfilter van het ventilatiesysteem, gebruik een actief koolstoffilter en reinig ook de filterkast en het airconditioningssysteem.
- s'Avonds gezicht en haren wassen en leg de kleding overdag gedragen niet in de slaapkamer.
- Daglenzen kunnen tijdelijk een oplossing bieden.
- Vervang vaker dan gebruikelijk je beddengoed
Heeft u vragen? Laat het ons altijd weten!