Droge ogen

Droge ogen, wat nu?

Droge ogen: een steeds meer voorkomend probleem
Als de productie van eigen, gezonde tranen verminderd dan kan droogte behoorlijke irritatie aan het oog veroorzaken. Een gezonde traanfilm bevochtigt het oog niet alleen, maar is ook onze bescherming tegen infecties. Droge ogen verhogen het risico op infectie en klachten met kijken kunnen het gevolg zijn van droge ogen. De behandeling van droge ogen is dus niet alleen belangrijk voor het comfort maar zeker ook voor de gezondheid van onze ogen.

Wat zijn droge ogen?
Droge ogen omvatten een geheel van aandoeningen waarbij de kwaliteit, de hoeveelheid of de verdeling van de tranen verstoord is. Dit veroorzaakt stoornissen aan het oogoppervlak.

Wat zijn de symptomen van droge ogen?
Branderig gevoel
Zandkorrel gevoel
Jeukend gevoel
Drukkend gevoel
Vermoeidheid
Last van licht
Vastklevende oogleden bij het opstaan
Wisselend zicht: wanneer u een aantal keer knippert, wordt het zicht tijdelijk beter;
Tranende ogen: wanneer de tranen langs uw wangen loopt. Het overmatig tranen is een gevolg van een irritatie
Externe factoren: zoals rokerige ruimten en airconditioning
Contactlens gerelateerde problemen.

Onderzoek en behandeling
De optometrist doet eerst een uitgebreid onderzoek naar de eventuele oorzaak van de droge ogen. Dit gebeurt door middel van een vraaggesprek waarin we een beeld willen vormen van uw gezondheid, medicijngebruik en de aard van de klachten. Vervolgens beoordelen we zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de traanfilm. Traanvocht kan tevens nader onderzocht worden door toevoeging van verschillende kleurstoffen. Soms worden de droge ogen veroorzaakt door meerdere factoren en lukt het niet de oorzaak weg te nemen. In dat geval bestaat de behandeling uit het verlichten van de klachten. Onze optometrist stelt samen met u een behandelplan op. Afhankelijk van het behandelplan volgen er nog een aantal nacontroles.