Contactlenzen

Contactlenzen: iets voor u?

Overweegt u  contactlenzen? 
 Laat uw ogen dan eerst uitvoerig controleren door onze  optometristen.  Sommige optiekzaken beschikken niet eens over een contactlensspecialist of vinden alles wat niet standaard is al gauw te lastig. Bij ons wordt u alleen geholpen door een HBO opgeleide optometrist of MBO opgeleide contactlensspecialist.  Het gaat immers wel om uw ogen.
Een contactlensaanpassing duurt  langer dan een normaal oogonderzoek, daarom trekken we er drie kwartier voor uit.  

Wat zijn uw wensen?
Allereerst worden uw wensen en verwachtingen in kaart gebracht. Dit is een belangrijk gegeven, aangezien iedereen andere eisen stelt aan zijn of haar zicht. Het kan dus goed zijn dat de ene lens bij persoon A goed bevalt, terwijl dezelfde lens bij persoon B als minder prettig wordt ervaren. Wellicht zijn vormstabiele lenzen de oplossing, maar ook zachte maand, week of zelfs daglenzen zijn mogelijk. Wist u trouwens dat er ook bi- en multifocale lenzen bestaan, en zelfs lenzen die 'snachts gedragen worden zodat u overdag zonder lenzen scherp ziet?

Onderzoek
Het basisonderzoek bestaat uit een aantal tests om te bepalen hoe gezond uw ogen zijn en wat uw  huidige zichtsvermogen is. De optometrist zal uw ogen allebei tegelijk en/of één voor één testen op een aantal verschillende dingen: algemeen zicht, perifeer zicht, dieptezicht, spierwerking, oogdruk, etc.

Aanpassing
Ogen bestaan in veel verschillende maten en vormen, dus er is  een nauwkeurige "aanpassing" nodig om zeker te zijn dat de contactlenzen goed bij uw ogen passen. Onze optometristen meten uw ogen en het oogoppervlak, om te kijken naar de kromming en andere factoren die van invloed zijn op de passing van de contactlenzen. Hij zal vragen of uw ogen vaak droog aanvoelen (hoe 'droog' uw ogen zijn is van groot belang bij het vaststellen van het type contactlenzen dat geschikt is. Er zijn bijvoorbeeld speciale contactlenzen voor mensen die last hebben van droge ogen.) Tot slot wordt het hoornvlies volledig onderzocht om er zeker van te zijn dat er geen problemen zijn die een bezwaar kunnen vormen bij het dragen van contactlenzen.

Vervolgens worden er  paslenzen besteld, maar in veel gevallen zijn deze lenzen op voorraad. . Zodra u en de  optometrist tevreden zijn over de pasvorm, het comfort en het zicht met de contactlenzen, zal hij u uitleggen hoe met de lenzen om te gaan. 

Controlebezoeken
Enige tijd na de contactlensaanpassing komt u terug voor een controlebezoek, zodat de optometrist kan kijken of de contactlenzen nog steeds goed zitten, of het gezichtsvermogen goed is  en hoe u het dragen van de contactlenzen ervaart.  

Het is verstandig om vanaf dan tweemaal per jaar uw ogen te laten onderzoeken. En wanneer u veranderingen waarneemt in uw gezichtsvermogen of problemen hebt, dient u onmiddellijk contact opnemen met ons. Wij zien u liever een aantal keer extra dan één keer te weinig.

Bijlagen